Yoga voor geestelijke gezondheid en welzijn

Yoga integreren in de werkdag is een fantastische manier voor ondernemers om hun mentale en fysieke welzijn tip-top en stressvrij te houden.


Yoga is een zachte vorm van lichaamsbeweging, die zowel het fysieke als mentale welzijn kan verbeteren. Het ontstond in het oude India als een geest, lichaam en ziel praktijk, hoewel in de hedendaagse westerse praktijk is er vaak minder aandacht voor het spirituele element. Yogi's volgen een reeks houdingen, ontworpen om kracht en flexibiliteit op te bouwen, terwijl ze bewegen in de maat van hun ademhaling, om ontspanning en een gevoel van welzijn te bevorderen.

Er zijn verschillende vormen van yoga, waarbij Hatha yoga het meest wordt aangeboden in fitness- en sportcentrumlessen voor verschillende niveaus. Andere populaire vormen zijn Kundalini yoga, een meer spirituele vorm van yoga; Ashtanga yoga, fysiek veeleisender dan Hatha; Bikram yoga - ook bekend als 'hot yoga', dat wordt uitgevoerd in een hete, vochtige ruimte; en Yin yoga, dat langzaam, ontspannen en meditatief is.

Meer ongebruikelijke, trendy vormen van yoga zijn ook opgedoken in de afgelopen jaren, waaronder Beer Yoga, Naked Yoga, Laughter Yoga, en yoga met dieren zoals geiten of honden (de laatste staat bekend als 'doga').

Wat zijn de voordelen?

Yoga verbetert niet alleen de fysieke kracht, spierspanning en flexibiliteit, maar kan ook een aantal voordelen hebben voor de geestelijke gezondheid. In feite definieerde de 'grootvader van de moderne yoga' Patanjali 2000 jaar geleden in India de praktijk als "de beheersing van de schommelingen van de geest".

Met zijn meditatieve stijl en focus op ontspanning, ademhaling en langzame, rustige bewegingen kan yoga de stressreactie van je lichaam verminderen en moduleren, en kan het nuttig zijn als een vorm van zelfkalmte - vooral belangrijk tijdens die meer stressvolle dagen op kantoor. Verschillende studies hebben aangetoond dat het beoefenen van yoga de afscheiding van cortisol, beter bekend als 'het stresshormoon', vermindert, wat op zijn beurt het niveau van serotonine kan verhogen - de neurotransmitter die geassocieerd wordt met gevoelens van geluk en welzijn.

Door diep te ademen, helpt yoga je zenuwstelsel te kalmeren en je vecht-of-vlucht reflex te verminderen. Als gevolg daarvan vermindert het ook die onaangename fysieke tekenen van stress en angst, verlaagt het je hartslag, verlaagt het je bloeddruk, en helpt het je ademhaling te reguleren. Een yogales tijdens de lunch na een stressvolle ochtendvergadering kan net zijn wat je nodig hebt om de rest van de dag weer in vorm te komen.

Naast stressmanagement hebben een aantal studies ook gekeken naar het potentieel van yoga als behandeling voor klinische geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie, angst, en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Een studie uit 2017 gepubliceerd in Psychological Medicine ontdekte dat meer dan 50 procent van de mensen die aan depressie leden een verbetering van hun symptomen zagen na zes maanden wekelijkse yogalessen te hebben gevolgd, terwijl andere studies verminderingen hebben gezien in symptomen van angst en PTSS bij vrouwen die eenmaal per week yoga beoefenden.

Natuurlijk is het belangrijk om nooit alleen op yoga te vertrouwen als een behandeling voor geestelijke gezondheid, en je moet altijd professionele hulp zoeken via je huisarts als je die nodig hebt, maar yoga kan nuttig blijken als een aanvullende behandeling.

Ten slotte weten we dat er een sterk verband is tussen geestelijk en lichamelijk welzijn, en velen van ons - vooral drukke, zittende kantoormedewerkers - hebben de neiging om stress te dragen in onze nek, schouders, rug en heupen. Af en toe uit je stoel komen en een paar snelle yogahoudingen doen is een geweldige manier om deze onderbenutte spieren te rekken en wat van die spanning los te laten. Er zijn ook aanwijzingen dat yoga lichamelijke pijn kan verlichten en ontstekingen als gevolg van chronische stress kan verminderen.

Voor wie is het geschikt?

Hoewel het soms lijkt alsof yoga alleen bedoeld is voor de superflexibele sportschoolpoezen die een kopstand doen in schaarse vrijetijdskleding, is dit niet minder waar. Veel vormen van yoga kunnen door iedereen beoefend worden, en je hoeft er zeker niet uit te zien als een Instagram yogi om de mentale en fysieke voordelen van deze geest-lichaam oefening te plukken.

Wees je ervan bewust dat sommige vormen van yoga inspannender of fysiek veeleisender zijn dan andere, maar hatha of yin yoga zouden een mildere introductie moeten bieden. De meeste sportscholen of yogastudio's - evenals online streaming diensten zoals Yoogaia - bieden lessen voor beginners of voor gemengde groepen, en alles wat je nodig hebt is comfortabele kleding waarin je vrij kunt bewegen.